Tıp bayramı, her Mart ayında 14. günde kutlanan, Türkiye’de tıp problemlerinin tartışıldığı, bilime faydaları olan bilim insanlarının ödüllendirildiği bir anma günü olarak bilinmektedir.
14 Mart Tıp Bayramının tarihi
2. Mahmut dönemine dayanan tıp bayramı, 14 Mart 1827 yılında Hekimbaşı Mustafa Behçet’in tavsiyesi ile ilk kurulan cerrahhanenin, Şehzadebaşıda’ki Tulumbacı Konağı’nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amirenin kuruluşuyla Türkiyede modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilmektedir.
Okulun kuruluş günü kabul edilen 14 Mart “Tıp Bayramı” olarak ülkemizde kutlanmaktadır. Tıp eğitiminin başladığı gün olan 14 Mart günü, her yıl sağlık çalışanları tarafından kutlanmaktadır.
14 Mart Tıp Bayramı ilk ne zaman kutlandı?
14 Mart tıp bayramının ilk kutlandığı gün 1919 yılında İstanbul işgal altındayken yaşandı. 14 Mart günü tıbbiyeli 3. sınıf öğrencisi olan Hikmet Boran’ın öncülüğünde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto etmek için toplanmıştı. Tıp öğrencilere devrin ünlü doktorlarıda destek olmuşlardı. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği yapanların ve öğrencilerinin savunma hareketi olarak başlamış oldu.
1976 yılından günümüze kadar olan zamanda 14 Mart günü değil 14 Martı içine alan hafta süresince kutlama yapılmaktadır ve bu hafta ise “Tıp Haftası” olarak kabul edilmiştir.
Dünyada da benzer kutlamalar farklı zamanlarda yapılmaktadır. Örnek verilirse Amerika’da ameliyathanede genel anestezinin ilk kez kullanıldığı 30 Mart 1842 yılında Hindistan’da ki ünlü doktor Bidhan Chandra Roy’un doğum günü 1 Temmuz günü “Hekimler Günü” olarak kutlanmaktadır.
14 Mart Tıp Bayramı tatil mi?
14 Mart günü hekimler görevleri başında olmaktadır. 14 Mart günü tatil yapılmamaktadır. Fakat 14 Mart günü tıp fakültelerinin bazıları tatil kararı almaktadır.