Bağırsak kanaması nedir? Belirtileri ve tedavisi

Bağırsak Kanaması Nedir?

Bağırsak kanamasında erken teşhis ile tedavi edilmesi gerekmektedir. Bağırsak kanaması ağızdan ve makattan gelen kan ile ortaya çıkmaktadır. Nedeni ince ve kalın bağırsaktaki rahatsızlıktan dolayı olmaktadır. Oluşan yırtıklardan dolayı bu durum meydana gelir.

Kanaması’nın Sebepleri?

Bağırsaktan gelen kan yavaş yavaş ya da birden de gelebilir. Yavaş yavaş gelen kanamalar basurdan kaynaklanabilir. Ani ve çok miktarda gelen kanama ise tifodan kaynaklanabilir. İhmal edilmemesi gereken bir hastalık olan tifo ani gelen kanamalarla başlayabilir. Böyle durumlarda dışkıda sulu olur.
Bağırsak kanamasında eğer kan çok gelirse hastanın hayati tehlikesi bile olabilir. Bununla birlikte başka hastalıklarda bu rahatsızlığı tetikleyebilir.

Bağırsak Kanaması Belirtileri?

Kanın geldiği yerin tespit edilmesi çok önemlidir. Bunun için dışkıya bakılabilir. Kan parça parça ve açık renkte olacaktır. Dışkı koyu siyah bir renkte olacaktır. Kanın yüksek bir miktarda gelmesi halinde göz kararması, kulak çınlaması ve kansızlık şikayeti yaşanabilir.

Bağırsak Kanaması Tedavisi?

Eğer bağırsak kanaması var ise hasta hemen yatağa yatırılmalıdır. Yemek yemeden dinlendirmelidir. Karnının üzerine buz konularak hekimin gelmesi beklenir. Kanamanın nedeni belirlenerek hemen tedaviye başlanmalıdır. Bu rahatsızlık genelde yaşı ilerlemiş kişilerde görülmektedir. Çocuklarda olacak olan makattaki kanamalarda pek endişelenmeye gerek yoktur. Oluşacak olan kanamalar için hastanelerde gerekli testler ve incelemeler sonucunda hastanın kanamasının ne türde olduğu anlaşılmalıdır. Ondan sonra yapılacak müdahaleler hekim gözetimi altında yapılacaktır. Genellikle makatta olan kanamaları hastalar pek ciddiye almazlar.Ama kanama ve oluşacak ağrı devam ettiği sürece hasta böylelikle sağlık kuruluşuna başvuru yapacaktır. Ama geç teşhis edildiği için hastanın iyileşme süresi de bu nedenden uzayacaktır.

Bundandır ki böyle bir belirtiler ya da şikayetiniz olduğu zaman mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Çünkü hafife aldığınız bazı durumlar hem hastalığınızın ilerlemesine hem de daha başka hastalıkların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Belirli aralıklara yaptıracağınız genel kontroller sizin için daha iyi olacaktır. Hem olabilecek bir rahatsızlığınızın erken teşhisine varırsınız. Hem de kontroller sayesinde hayatınıza ona göre yön vermiş ve dikkatli bir yaşam sürmüş olursunuz.

Yazdığımız yazılar tamamen bilgi amaçlıdır. Okuduğunuz yazıyı reçete olarak görmeyiniz. Herhangi bir rahatsızlığınızda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
Sağlıklı günler, sağlıcakla kalın.

Bir yanıt yazın