Yazılım nedir? Yazılım çeşitleri nelerdir? Yazılım zor mu ?

Son yılların teknoloji hızını ele alacak olursak, bilhassa yeni nesilinde ciddi anlamda merak ettiği ve heves ettiği bir konu olan Yazılım teknolojileri konusunu sizler için ele aldık. Bu yazımızda sizlere yazılım nedir? Yazılım çeşitleri/dilleri nelerdir? Yazılım dilleri ile neler yapılır? Gibi merak ettiğiniz tüm sorular işte burada. ;

Başlangıç notu; Bu makalemizde  afrozim yazım biçimi, yani  derin anlam yüklü vecizelerine, anlaşılması biraz zor olan kelimelerden kaçınarak, daha yalın ve akıcı bir lisan ile yazılmıştır. Yanlış bir kelime ve/veya yanlış bir anlatım ile karşılaşırsanız yorumlardan belirtmenizi isteriz. Keyifli okumalar dileriz…

Yazılım nedir?

Yazılım nedir?

Yazılım başlıca elektronik aygıtların/araçların belirli bir iş yapmasını sağlayan isimdir. Farklı alanlarda, farklı yazılım dilleri ile programlama yapılabilmektedir. 1000 (Bin)’in üzerinde her teknoloji grupları için yazılım dilleri vardır. Ve her geçen gün yeni yazılım dilleri kodlanmakta veya gelişmektedir. Ülkemiz de yazılım dili ve teknolojisi Avrupa ülkelerine nazâran belli bir grupta işlemektedir. Bu grupları aşağıda liste halinde anlattık, okuyarak ülkemizde en yaygın programlama/yazılım dillerini öğrenebilirsiniz.

Yazılım Dilleri

Sistem yazılımları;

Bilgisayar yazılımı olan sistem yazılımı bilgisayar ve türev teknolojik aygıtların gelişmesini ve belirli bir iş yapmasını sağlayan yazılım çeşididir. Yazılım programında, yazılan programı makine diline çeviren programlar sınıfına girmektedir. En ağır yazılım dilleri bu grup içerisinde yer almaktadır.

Uygulama yazılımları ;

Bilgisayarın ve türev araçların, bütün donanım ve yazılım kaynaklarını kontrol eden ve işlenmesini sağlayan yazılım ana grubudur. Devlet daireleri, kütüphane sistemleri,stok kontrol ve bankadaki müşterilerin o bankadaki paralarını tutan ve işlemlerini sağlayan programların yazılımıdır.

Çevirici yazılımlar;

Herhangi bir kodlama dilinde komutlar verilerek yazılan ve bu kodları makine diline çeviren yazılım ana grubudur.

Sistem yazılımları;

Sistem yazılımları kendini biraz daha diğer türevlere göre adından da ifade ediyor. Bilgisayar kullanımı için gerekli bileşenleri/fonksiyonları işleyen, kontrol eden ve verilen görevi yerine getiren yazılım ana grubudur. Bu yazılım grubunu en temel çalıştırdığı fonksiyonlar ise şöyledir;

  1. Aygıt sürücüleri
  2. İşletim sistemleri
  3. Sunucular
  4. Hizmet programları
  5. Pencere sistemleri

Gelelim bizim ülkemizde en yaygın kullanılan programlama dillerine. Bu dillerin bir çoğunun öğrenmesi kolaydır. Yeni başlayan veya heves eden kardeşlerimizin aklına birçok soru geliyordur eminim ki. Başta İngilizcem yok yapabilir miyim? Matematik ile aram pek iyi değil zorlanır mıyım? Gibi sorular soruyorsunuzdur kendinize veya yakınlarınız bunları size dayatıyor da olabilir. Fakat size Barack Obama’nın müthiş bir sözünü buraya bırakar konuya geçmek istiyorum. ;

“Sadece para kazanmayı hedeflediğiniz bir hayat azminizin olmadığını gösterir. Yalnızca sınırlarınızı zorlayan bir yolculuğa çıktığınızda içinizdeki potansiyeli keşfedersiniz”.

Web programlama

Web programlama

Ülkemizde en çok kullanılan yazılım teknolojisi, web alanındadır. Web alanının daha akıcı bir dil ile izah etmek gerekir ise; Şu anda bulunduğunuz sitenin kodlaması, işlevselliğinin sağlanması gibi oluşan kodlardır. Arka tarafta büyük tezgâh dönüyor anlayacağınız. Şu anda bir deneme yapabilirsiniz ; Klavyeden F12 tuşuna basarsanız maus’un olduğu kısımların kodları görünecektir. Gördüğünüz her kodun farklı bir işlevselliği bulunmaktadır.

Başlıca programla / Web alanında kullanılan diller ise ;

  • Html
  • Css
  • JavaScript
  • Php

Geliştirici diller olarak ; Python, C#, C++ gibi dillerde dahil olabilir.

İlk 3 dil web alanında kesinlikle öğrenilmesi gereken dillerdir. Bu diller sayesinde ingilizce terimlere aşina olacak, matematik olayı yani yazılım dilinde (Algoritma) yapılarını tanıyacak ve bu alanda kendinizi daha çok geliştireceksiniz.

Sonsöz;  İlerleyen günlerde çeşitli programlama / yazılım dillerini sırasıyla geniş çaplı anlatımı yapılacaktır. Makale içerisinde püf noktalara değinecek, ince bir ders çalışması yapılacaktır. Nedirbul.com sitemizi takip ederek kutsal bilgilerden yararlanabilirsiniz.

Okuduğunuz için teşekkür eder, hayatınız da başarılar dileriz.. Merak ettiğiniz veya takıldığınız konuları yorum kısmından iletebilirsiniz. Sonuç olarak ;

Bir mum, diğer mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez.

 

Bir yanıt yazın