Sıtma nedir? Belirtileri, korunma yöntemleri ve tedavisi

Sıtma nedir?

Dişi sivrisineklerde bulunan bakterilerin insanları ısırmasıyla meydana gelir. Nöbetler halinde ateş ve titremeye neden olur. Fazlasıyla yaygın bir hastalıktır. Sıtmanın bir diğer ismi malaryadır. Tedavisi mümkündür. Tedavi edilmezse ciddi sorunlara neden olabilir. Hatta bu olay ölümcül bile olabilir. Çok uzun zamandan beri varolan bir hastalıktır. Dünyada 300 milyon kişi bu hastalığa yakalanmıştır. Çoğunlukla asya ve afrikada görülür. Hava yolu ulaşımı ile tüm dünyaya yayılmaktadır. İnsanların karşılaştığı en yaygın hastalıktır. Ülkemizde en çok akdeniz ve güneydoğuda görülmektedir. Adana ve Mersin en çok görülen yerlerdir.

Sıtmanın belirtileri?

Sıtma nöbetler halinde ortaya çıkar. Enfeksiyon türüne göre nöbetler değişiklik göstermektedir. Nöbet başlamadan 3 gün önce hastada belirtiler başlar. Kişi mutsuz ve yorgundur. Kişinin iştahı yoktur. Bunun dışında kişide baş ve sırt ağrıları görülebilir. Sıtmada ilk görülen şey titreme olacaktır. Titremeler 3 saat kadar sürebilir. Tüm vücud sarsılır. Titreme sırasında ateş yükselecektir. Bu ateşin şiddeti mikroba göre değişir. Deri kurumuş bir hal alır.

Sıtmadan önce başlayan baş ağrısı nöbet boyunca devam etmektedir. Nabız yükselir ve hasta sinirli olmaya başlar. Sırt ağrıları devam eder. Sıtma ilerlediği zaman karaciğer ve dalakta büyüme olur. Olurda dalak yırtılırsa o anda iç kanama meydana gelir. Kansızlık görülebilir. Hastanın nefes alması zorlaşacaktır.

Sıtmanın tedavisi?

Önceleri ölüme nedem bile olan bu hastalığın artık günümüzde tedavisi çok kolay bir hale gelmiştir. Sıtmanın ilacı bulunulan bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Çünkü sıtma bazı ilaçlara karşı direnç kazanır. Sıtmanın ilacı sadece savaş dispanserinde bulunur. Buradan almak isteyenler ücretsiz bir şekilde alırlar. Bu ilaçlar koruyucudur. Yada tedavi edicidir. Sıtmanın yoğun olduğu bir bölgeye gitmek zorundaysanız eğer bu koruyucu ilaçlardan almak zorundasınızdır. Tedavi eden ilaçlar ise sadece mikrobun çoğalmasını engeller.

Sıtmadan korunma yolları?

Sıtmadan korunmak için bu hastalığın nedeni olan sivrisinekleri ortadan kaldırmak lazımdır. Ya da üremesini engellemek için tedbirler alınmalıdır. Bu yöntemler birçok kez uygulanmıştır. Günümüzde ise sıtma hastalarının bulunup tedavi edilmesi lazımdır. Ayrıca sivrisineklerden korunmak için sinek savar kullanılabilir. Ya da sineğin temasını engellemek için ona göre kıyafetler giyilmelidir. Sıtmanın görüldüğü yerler nüfusun fazla artış gösterdiği yerler olmuştur. Köylerin birleşmesi bile bu hastalığı arttırmıştır.

Yazdığımız yazıları reçete olarak görmeyiniz. Sadece bilgi amaçlıdır. Gerekli bir durum olduğunda size en yakın sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz. Doktorunuzun onayı olmadan herhangi bir ilaç kullanmayınız.

Sağlıklı günler dileriz. Sağlıcakla kalın.

Bir yanıt yazın