Saçkıran nedir? Neden olur ? Saçkıran tedavisi

Hemen hemen her yaşta herkesin başına gelebilen saçkıran çoğunlukla stresden kaynaklı durumlar da ortaya çıkabilmekte. Çıktıktan sonra da bu stresi iyice arttırarak saçkıranın yoğunlaşmasına ve kalıcı hale gelmesine sebebiyet verebiliyor. Bizler ise sizler için saçkıran nedir ? Saçkıran neden çıkar? Saçkıranın tedavi yolları ve bitkisel tedavi çözümlerini sizler için araştırarak paylaşıyoruz.

Saçkıran nedir ?

Saçkıran Öbekleri

Saçkıran tıp dalındaki ismi ile Kıl Kaybı (Alopesi areata) genellikle 15-25 yaşları arasında sıklıkla görülebilen durumlardır. Benimde ilk kez 19 yaşımda ve 21 yaşımda çıkmıştı. Bay ve bayan ayırt etmeksizin çıkan saçkıran, sadece saç kısmında görülmez. Kılın olduğu tüm bölgelerde yaşanabilir. Saç dışında genellikle sakal, kaş ve bıyık da da görülebilir. Kılların çıkış noktası yani bir diğer adı ile (Pigment) verimsiz, zayıf kalması ile başlayan bu durum yavaş yavaş artarak dairesel bir biçimde dökülmeye başlar. Saçkıranın görülebilen yerlerinde, saç ve sakal gibi noktalarda daha çok strese neden olmaktadır. Yani bir yandan dökülerek sıkıntı çıkarmasının yanında birde psikolojik olarak strese sokmaktadır. Dolayısı ile bu stres de saçınızın daha çok dökülmesine ve saçkıranın yayılmasına sebebiyet vermektedir.

Saçkıran Neden olur ?

Saçkıran nedir?
  1. Genetik etkenler

Birçok hastalıkta olduğu gibi genetik faktörler burada da baş gösteriyor. Eğer ailenizde daha önce saçkıran yaşayan birileri olduysa genden gelen bu hastalık diğer insanlara göre %25 daha fazla saçkırana yakalanmanıza sebebiyet veriyor. Genetik saçkıranın ömrü kısa sürdüğü gibi dökülmesi de diğer saçkıran lara göre daha seyrek oluşabiliyor.

  1. Stres

Hemen hemen herkesin sıkça yaşadığı durumlardan biri olan stres, hayatımızı birçok noktada etkileyebiliyor. İç hastalıklarda baş gösterdiği gibi fiziksel olarak da karşımıza çıkan stres özellikle ergenlik dönemindeki gençler için saçkıran ve sivilce gibi fiziksel sorunlar çıkartabiliyor.

Stres bedenin hormoni dengelerini etkileyerek bu tür reaksiyonlar ile karşılaşmanıza sebebiyet veren en temel sorunlardan biridir. Saçkıran çıktıktan sonra strese mahal gösterirseniz eğer stres saçkıranın çoğalmasına ve artmasına neden olacaktır. Kendinizi üzmemeye gayret gösterin.

  1. Bağışıklık sisteminin zayıf olması

Bağışıklık sistemi dışarıdan gelecek olan tüm hastalıklara karşı savaş açarak hasta olmanızı engeller. Eğer bu sisteminiz zayıf ise oluşabilecek hastalıklar saçkırana sebebiyet vermekte. Hastalıkların birçoğu deri ve saçların köklerinden girmekte. Bu bölgelerimizin kökü dışarıdan gelebilecek olan virüslere daha yakındır. Dolayısı ile bağışıklık sisteminiz zayıf ise saçkıran olma riskiniz de o kadar yüksek oluyor.

  1. Kullandığınız İlaçlar

Herhangi bir hastalığınız için kullandığınız ilaçların yan etkisi deride saçkıran olmasına sebebiyet verebilir. Kullandığınız ilaçları kontrol ederek yan etkilerini kontrol edebilir, doktorunuza başvurabilirsiniz. Alternatif başka bir ilaç yoksa hastalığınız geçene kadar kullanmak hastalığınız için önem arz edecektir. Bu tür durumlarda stres yapmamaya gayret gösterin.

  1. Ağır Kimyasallar

Saçlarınıza veya cildinize kullandığınız kremler, makyaj ürünleri, saç boyama ürünleri ve saç açıcıları saçlarınızı veya cildinize ciddi derecede hasar verebilir. Ağrı, şişlik, kızarma ve kaşıntı hissini yaşamasanız da kök hücreleriniz öldüğü için yavaş yavaş kimyasal işlemler saç derinizde ve yüzünüzde saçkırana veya başka bir hastalığa sebebiyet vermektedir.

  1. Sağlıksız Beslenme

Sağlıklı beslenmenin dış görünüşümüzde büyük bir rol oynadığını hepimiz biliyoruz. Bilhassa meyve ve sebzelerden alınan vitamin ve proteinler saçlarınızı ve cildinizi ciddi oranda besleyeceği gibi bağışıklılık sisteminizi de güçlendirerek sizleri dışarıdan ve içeriden gelebilecek hastalıklara koruyacaktır. Eğer saçkıran yaşıyorsanız, beslenme programınızı değiştirebilir ve saç köklerine iyi gelebilecek gıdaları çoğunlukla tercih edebilirsiniz.

Saçkıran Nasıl Tedavi Edilir?

Saç kıran tedevisi
  1. Kortizon

 

Kortizon içeren ilaçlar veya kremler saçkıran tedavisinde sıkça kullanılmakta. Doktorunuza başvurarak daha detaylı bilgi alarak kortizon uygun görülürse kullanmanız için doktorunuz reçete yazabilir.

  1. Sarımsak kürü

Anti fungal üreten sarımsak saçkıranın bilindik en iyi bitkisel tedavi yöntemlerinden biridir. Evinizde rahatlıkla uygulayabileceğiniz sarımsak kürü ile saçkıran hastalığını önleyebilirsiniz.

Gerekli malzemeler;

  • 1 diş sarımsak
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • Haricen bal

Yapımı; Bir diş sarımsağın hepsini soyarak rendeleyin ve suyunu çıkartana kadar ezin, daha sonra bunları zeytinyağına katarak kıvıma gelene kadar karıştırın. Haricen 1 tatlı bal ekleyebilirsiniz. Bu kürü 2 günde bir saçkıranın oluştuğu bölgeye sürerek 1 saat orada kalmasını sağlayın. 1 hafta sonunda etkisini görmeye başlayacaksınız.

  1. Elma sirkesi

Elma sirkesi de tıpkı sarımsak gibi Anti Fungal içeriyor. Bilakis sarımsaktan biraz daha yakıcı olabilir. Günlük olarak kullanacağınız elma sirkesini uygulamadan önce saçkıranın olduğu bölgeyi güzelce temizleyip kuruttuktan sonra bir bardağa sirkeyi dökün ve pamuk yardımı ile sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa hafifçe sirkeyi saçkıranın olduğu bölgeye uygulayın. İlk uygulamanızda fazla yakıcı olursa sirkeye biraz su katarak yumuşatabilirsiniz.

  1. Aloa vera

Antrakinonlar adı verilen antibiyotik maddeleri içeren aloa vera saçkırana ve cilde çok iyi geldiği bilinmektedir. Saçkıranın oluştuğu bölgeyi iyice temizleyerek kesilmiş olan aloe veranın jelini günde 1 kez o bölgeye uygulayarak tedavi edebilirsiniz.

  1. Greyfurt

Kalsiyum ve potasyum bakımından oldukça zengin olan greyfurt doğru kullanımda saçkırana çok iyi gelmektedir. Saçınızı güzelce temizledikten sonra greyfurttan 20 damla kadar bir çay tabağına sıkın. Göz kararı greyfurtun yarısı kadar da su ekleyin ve pamuk yardımı ile saçkıranın olduğu bölgeye sürün. Bunu günde 1 kez uygulayın.

  1. Doktor / Hekim

Sona bıraktık diye son çare olarak algılanmasın lütfen. Saçkıran çıktığında veya belirtileri  dökülmeye başladığında / ilk olarak hekimlerimize başvurmanız herşeyden önceliktir. Hekimlerimiz bir takım testler ile tam analiz yaparak sorunun neyden kaynaklığı olduğunu görüp bu yönde bir tedavi uygulamaktadırlar. Gerekli ilaç veya bitkisel tedaviyi de hiç şüphesiz ki doktor kontrolü altında yapmanız en uygunu olacaktır.

  1. İğne tedavisi

Bir diğer adı Puva olan iğneler, bitkisel ve bitkisel olmayan tüm seçenekler denendikten sonra geçmezse başvurulan puva, doktor kontrolü altında Ultraviyole ışınlarla enjekte edilerek saçın tekrardan eski sağlığına kavuşması sağlanır. Fazla dozajı ve fazla yapımı kalıcı kelliği sebebiyet vereceği için alanında uzman doktorlar ile görüşülmelidir.

Saçkıran Bulaşır mı ?

Saçkıran bulaşıcımı?

Saçkıran da mantar hastalıkları sınıfına girdiği için bulaşması olasıdır. Eğer saçkıranınız varsa veya çevrenizde birileri, saçkıranın olduğu bölge ile temasdan sakınmanız gereklidir. Kullanılan tırnak makası, tarak, havlu ve benzeri eşyalarınızı kullandıktan sonra steril etmeyi ihmal etmeyin.

Geçmiş olsun dileklerimiz ile….

 

 

 

Bir yanıt yazın