Güç kaynağı nedir? Ne işe yarar?

Elektronik kapsamında teknolojinin gelişim göstermesi hayatı kolaylaştıran birçok cihazı da ortaya çıkarıyor. Bunlardan biri olan güç kaynağı, olası elektrik kesintilerinden tutun, ekstra güç temini gibi birçok farklı ihtiyaç niteliğini taşıyan kolaylığı bizlere sunuyor.  Konumuz dahilinde ise sizlere güç kaynağı nedir ve güç kaynağı ne işe yarar gibi önemli bilgiler toplayarak bir araya getirdik.

Güç kaynağı nedir?

Teknolojiye yönelik her bir cihaz-makinenin kendine özgü çalışma işleyişi var olmaktadır. İşte tam da bu kapsamda her cihazın kendine özgü bir çalışma işlevi olduğu gibi, gereksinim duyduğu bir takım yine teknolojik cihazlar olabilmektedir. Bu ihtiyaçların başında da gerek duymakta olduğu enerjiyi alabilmesi adına tercih edilen güç kaynakları olmaktadır. Bunlara örnek verecek olursak; artık hemen herkesin cebinde var olan bir materyal haline gelen cep telefonları için şarj aletinden tutun, TV kumandası için gerek duyduğumuz piller ve benzeri tüm güç kaynakları da bu sınıfın içinde dahil olmaktadır. Güç kaynaklarından bahsettiğimizde ilk olarak akla gelen teknolojik ürünler arasında bilgisayar için üretilmiş olan güç kaynakları aklımıza gelmektedir. Bilgisayarın donanımsal mekanizmasının düzgün ve stabil çalışması için gerek duyduğu elektrik seviyesini güç kaynaklarından almaktadır.

Güç kaynağı ne işe yarar?

Güç kaynakları genel olarak giriş bölümlerinde 110Watt – 120Watt ya da 220Waat gücüne sahip olmakla birlikte ana kart haznesinde ise +/-12Watt biçiminde bulunan, buna ek olarak disk sürücüleri ile stabil +/-5Watt değerine sahip olan çıkış hazneleri bulunmaktadır. Bu tür güç kaynaklarında olası ısınmalara karşı koyabilmek adına haznelerinde özel olarak yapılmış fan mekanizmaları bulunmaktadır.

Bilgisayar kapsamında yer alan güç kaynakları genellikle sabit disk ve RAM birimlerinin hemen yakınında yer almaktadır. Bilgisayar sistemleri geçen bu tip güç kaynaklarının standart boyları bulunmamaktadır. Güç kaynakları ebat olarak ne kadar büyük ise, fan çapları da büyük olur ve aynı zaman da çalışma prensipleri de diğer tiplere göre daha farklı bir işleyiş içerisinde olmaktadır. Daha önceki zamanlarda güç kaynakları haznesinde yer alan kontrol edici bir sisteme sahipti. AT adı verilen bu güç kaynaklarının kullanımı bu tür sistemlerin tüm gücünü kontrol altında tutmakla birlikte, analog bir yapı kapsamında üretilmekteydi.

Bir yanıt yazın