Bu yazımızda dalağın ne işe yaradığını sizler için anlatmaya çalışacağız, okumaya başlamadan önce şunu belirtmek isteriz ki bu yazı temel anatomi bilgisi olan kişiler için uygundur, aksi taktirde karşılaştığınız terimler sizlere biraz yabancı gelebilir.
Dalak lenfoid özeliklere sahip olmasının yanı sıra, ölü KKH’lerin temizlenmesi, yok edilmesi ve çıkarılması işlevini de görür. Dalak arteri dalağa giderken, kademeli olarak daha küçük çaplı damarlar dallara ayrılır ve dalak kütlesinden geçer.
Merkezi arterler, periarteriyel lenfatik kılıf (PALS) oluşturan lenfositlere çevreli daha küçük kollardır. Bu PALS daha sonra lenf düğümünde olduğu gibi lenfoid nodül tarafından da çevrelenir. PALS ve nodüller dalağın beyaz pulpasını oluştururlar.
Damarlar beyaz pulpa arasındaki bölgede splenik sinüs oluşturuncaya kadar nodüller boyunca yayılmaya ve kollara ayrılmaya devam ederler.
Burası kırmızı pulpanın yeridir. Plazma bu sinüslerden, antijen sunucu hücrelerin antijenler yakalayıp lokal lenfositlerde sergilendiği beyaz pulma da dahil olmak üzere, dalak boyunca serbestçe akar.