Dağcılık nedir? Temel dağcılık kuralları nelerdir?

Dağcılık dağlık bölgelerdeki yükseklikleri ulaşmak amacına dayanan bir doğa sporudur. Çoğunlukla ekip halinde gerçekleştirilir. Dağcılık çalışılan bölgeye ve yapılan tırmanışın özelliklerine göre kaya tırmanışları, kar ve buz tırmanışları olmak üzere iki esas bölüme ayrılır.

Kaya tırmanışları adından da anlaşılabileceği gibi kayalık arazilerde yapılan dağcılık sporu dur. Kaya tırmanışları nın bir kısmı doğal bir kısmı da yapay tırmanışlar olarak nitelendirilir. Doğal tırmanış duvar ve baca tırmanışları olarak ikiye ayrılır.

Duvar tırmanışı kayalardaki çıkıntı ve yarıklardan yararlanılarak yapılan tırmanmadır. Baca tırmanışı ise karşılıklı iki dik kaya arasındaki çukur boşluğunda yapılır. Bu tırmanışta dağcının gövdesi tamamı ile bacanın içindedir. Kaya tırmanışlarında denge en önemli unsurdur. Tırmanıcının iki eli ve bir ayağa ya da iki ayağı ve bir eli olmak üzere en az 3 noktası kaya ile temas halinde olmalıdır.

Yapay kaya tırmanış platformu

Yapay kaya tırmanışları üzerinde bulunan tutamak ve basamaklar yardımı ile gerçekleştirilen tırmanışlardır.

Buz tırmanışı

Kar ve buz tırmanışları ise karlar ve buzlarla kaplı yüksek dağlarda gerçekleştirilir. Bu çivilerin kullanıldığı kar kazmaları ile basamakların açıldığı yorucu bir tırmanış türüdür.

Dağcılıkta güvenli bir çıkışı gerçekleştirmek ve zirveye ulaşmak da iş tamamlanmaz, çıkışın ardından bir de iniş söz konusudur. Her tırmanışta iniş rotasının önceden saptanmış olması temel kuraldır.

Gövdenin üst bölümü öne eğik olarak çömelmiş biçimde ve kısa adımlarla iniş yapılmalıdır. Zorlu ama adrenalin dolu bir doğa sporu olan dağçılığı sizler için kısaca anlatmaya çalıştık.

Bir yanıt yazın