Arduino nedir? Arduino ile neler yapılabilir ?

Son dönemlerde yazılım alanında büyük çalışmalar ve girişimler yapan ülkemiz, gelecek nesillere/öğrenciler adına da büyük çalışmalar yaparak, trend kodlama bilimi ve Mikrokontrol platformuna dahil olan Arduino Robotik Kodlama eğitimlerini sisteme dahil ederek, son 3 yıldır birçok özel eğitim kurumlarında ve Devlet destekli eğitim kurumlarında derslerini vermektedir. Bizler ise sizler için Arduino nedir?, Arduino hangi alanlarda kullanılır ve desleri hangi aşamalarda ilerlenir ? Arduino zor mu ? Gibi konuları araştırarak sizlere sunuyoruz. Ve tüm alandan öğrencilerimize tavsiye ediyoruz.  

Keyifli okumalar dileriz

Arduino nedir ?

Arduino, G/Ç (I/O) kartı ve Processing/Wiring kodlama dilinin geliştirilerek fiziksel ortamda çalışmasını sağlayan fiziksel programlama (Robotlama) platformudur. Bu kodlama dilini daha akıcı bir yazım ile anlatmak gerekir ise; Arduino’yu çalıştıracak / fiziksel hareketlere dönüşterecek birçok donanım çeşitleri bulunur. Bu donanım çeşitlerine Modül veya Kart ‘da denilebilir. Her kartın farklı işlevsellikleri bulunmakla birlikte, kod tarafıda biraz matematiksel döngüler ve elektronik devreler ile gerçekleşir.

Resimde gördüğünüz Arduino kartının içerisinde işlevselliğini geliştirmek için birçok özellik bulunmakta. Bu kartlar bilgisayar ortamında bağlanarak kodlanır ve kartın içerisindeki çip’e görev atanır. Daha sonra çip matematiksel/ kodlama dan aldığı görevleri fiziksel boyuta geçirir.

Örnek olarak; 6 farklı led ışığınızın olduğunu varsayalım. Bu ledleri Arduino’ya elektronik devrelerini oturtarak bağlıyorsunuz ve kodlama kısmına geçerek led lambalara görev atıyorsunuz. Basit bir işlemden 6 led ışığı da ritmik bir şekilde yanıp sönmesini ve bunu döngüsel olarak devam etmesini sağlıyorsunuz.

Arduino ile neler yapılabilir?

Arduino ile aklınıza gelebilecek tüm fiziksel işlem gören her şeyi yönetebilir veya geliştirebilir / veya yeni bir özellik atabilirsiniz.

Evinizde ki kombiye telefondan bağlanarak eve gelmeden evinizin sıcaklığını ölçebilir ve soğuk ise sıcaklık seviyesini arttırabilir, soğuk ise ısıtma seviyesini yükseltebilirsiniz.

  • Basit olarak doğal gaz kaçak alarmı yapılabilir,
  • Yönetilebilir uzaktan kumanda yapılabilir
  • Ses tanıma ile ışık açma / kapatma yapılabilir
  • GPS konum servisi yapılabilir
  • Robot yaparak basit yardımcı işlemleri yapılabilir.
  • Şifreleme ve gizleme işlemleri yapılabilir.

Genel olarak verdiğimiz örnekler ile neler yapılacağına dair fikriniz oluşmuştur. Bundan sonrası eğitimlere başlamak. ,

Arduino kartları ve modüller ile yapılabilecek işlemler görsel de mevcuttur.

Arduino Çeşitleri

Bir yanıt yazın