Oruç tutmanın faydaları

Allah’ın müslümanlara hediye ettiği ve bu ayda gönülden oruç tutanları cennetiyle ödüllendirdiği Ramazan ayının içinde bulunuyoruz. Oruç tutmanın kişiye sağladığı katkıların yanı sıra vücuda ve manevviyata da büyük katkılar sağlamaktadır.

Ramazan ayının dışında tüketteğimiz ağır ve yağlı yiyecekler damarları ve kalp yollarına ciddi zararlar vermektedir. Ramazan ayında çoğu insan beslenmesine ve yediği içtiği ürünlere dikkat etmekte ve ağır yiyeceklerden kaçınmaktadır. Oruç tutan bir vücuda saatlerce hiçbir gıda girmediği için vücuttaki kalp ve diğer organlar daha az çalışacak bu sayede gün içerisinde dinlenme fırsatı bulacaktır. Bağırsak ve midede bulunan kaslar vücuda besin alınmadığı için çok az çalışacak ve normal günlerde yaşadığı temponun aksine daha az yorulacaktır.

Vücut içerisindeki mide zarı ve diğer zarlar tüm yıl içerisinde aldığı zararları onarma fırsatı bularak vücudun onarım sürecini başlatacaktır. Kana salınan yağ,tuz gibi zararlı besinler artık daha az ulaşacağı için damar tıkanıklığı sorununada yakalanma ihtimaliniz düşecektir. Böylece kanda bulunan atık maddeler azalacak ve böbreklerin daha az çalışması sağlanacaktır. Bu sayede böbrekte bulunan atık maddeler daha kolay temizlenecektir.

Oruç tutmanın vücuda sağladığı katkıların yanı sıra insanın manevviyatınada önemli katkılar sağlamaktadır. Oruç tutan kişi kötü kelimeler kullanmaktan kaçınır , İnsanların arkasından konuşmaz ve gıybet yapmaz. Çevresindeki insanlara ve canlılara daha dikkatli davranmaya özen göstererek Allah’ın sevgisini kazanmaya çalışır. Fakirlere yardım etmek için fitre vererek  Allah’ın belirttiği şartlara uymaya çalışır. Namaz ibadetini yerine getirmeye çalışarak Allah’a karşı bir görevini daha yerine getirir.

Peygamber efendimiz’in oruç tutunuz sıhhat bulunuz hadiside oruç tutmanın faydalarına dikkat çekmektedir. Oruç tutarak hem vücudumuzu dinlendirebilir hemde kalben tutacağımız oruçlarımız ile Allah’ın sevgisini kazanabilir ve cennetin kapılarını aralayabiliriz.

Bir yanıt yazın