Doğumun başladığını gösteren belirtiler nelerdir?

Gerçek doğum sancısını anlamak, doğumun başladığını gösteren belirtiler

Bir anne adayının heyecanla beklediği gündür. Kimi zaman korkar doğumdan ama minik bebeğini eline almak ister. Anne adayları bebeklerini dokuz ay on gün boyunca içlerinde muhafaza eder ve doğacağı günü sabırsızlıkla beklemektedir. Dokuz ay boyunca anne doktorun belirlediği tarihler arasında muayenelere gitmektedir. Doğum günü bizzat doktor tarafından belirlenir ve muayeneler sıklıkla kontrol edilir. Doğum aniden başlamaz. Doktorunda gözlemi altında son 3-4 hafta içinde doğum belirtileri gözlemlenir. Bu belirtilerin bazıları, anne adayını muayene eden doktoru tarafından bazıları ise bizzat anne tarafından fark edilebilir.

Gebeliğin dokuzuncu ayının sonunda fundus uteri, kostaların hemen altına dayanmış olur. İlerleyen son 3-4 gün içinde ise fundus uteri’nin kostaların altında yarıklığı olduğu görülebilir. Bu yüzden anne adayımız bebeğinin fundus uterine dayanması hisseder ve annenin nefes alıp vermesi bile artık daha kolay olur. Anne adayları ise bu zamana gelene kadar bebeğinin büyümesi ile duruşu bile değişmiştir. Çünkü gebe uterus, bir yandan büyürken bir yandan da ağırlaştığı için öne doğru anne karnı büyümektedir. Anne karnının öne doğru büyümesi ise vücudun ağırlık merkezinin öne doğru kaymasına sebep olmuştur. Bebeğin büyümesi ile anne adayının bel ve sırt adeleleri, daha fazla yük altında kalacağı için, gebeliğin son 14 günü anne adayları bel ve sırt ağrılarından şikâyet etmektedir. Gebeliğin devamı sürecinde bazı kadınlarda belirginleşen uykusuzluk ve sinirlilik halleri görülebilmektedir. Gebeliğin son haftalarında artan doğum endişeleri ise kadını değişik bir ruh haline bürünmesine anne adayını huzursuz etmesine neden olmaktadır.

Doğumun başlaması ile bebeğin başı gözükmeye başladığı sırada, Vajen dokusu incelir ve çok belirgin bir hal almaya başlar. Doktorunuz doğum sırasında epizyotomi uygulayıp uygulamayacağına kararını oluşan belirtilere göre vermektedir. Doğum başladığı esnada annenin lokal anestezi ile epizyotomi yapılacak bölgesi uyuşturulur. Eğer zaman yok ise anestezi yapılmadan başlayan doğumlar da vardır. Doğum bölgesi aşırı gerilmiş olacağı için acısını pek hissetmezsiniz. Ve doğumun kısa sürede bitmesi ile bebeğinizi kucağınıza alabilir doğum sırasında çekilen ağrılar ise o sırada unutulabilir.

Bir yanıt yazın