Bayramda sağlıklı beslenin

Bayram ziyaretlerinde ikram edilen yüksek kalorili yiyeceklerin dikkatli tüketilmesi uyarısında bulunan uzmanlar, bayramda sağlıklı beslenme ipuçları veriyor.

Bayram ziyaretleri, uzun zamandır görüşmediğimiz dost ve akrabalarla da görüşmek için birer fırsat olsa da bu ziyaretlerde ikram edilen yiyeceklerin ağırlıklı olarak yüksek kalorili ve şekerli yiyecekler olması sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Ramazan boyunca beslenme alışkanlıkları keskin bir şekilde değişen bünye, bir aylık bu değişimin ardından tekrar yoğun bir beslenme düzenine geçtiğinde sağlık sorunlarının çıkması kaçınılmaz olacaktır.

Uzmanlar, bayram ziyaretleri boyunca ikram edilen kalori oranları oldukça yüksek yiyeceklerin tüketilmesi hususunda dikkat edilmesi uyarısında bulunuyor. Yüksek kalorili yiyeceklerin aşırı kilo almayı kolaylaştırdığının da bilinip mümkün olduğunca uzak durulması gerekiyor.

Bayramda sağlıklı beslenmemin ipuçları:

İşte uzmanların bayram tatilinde sağlıklı beslenmek isteyenler için yaptıkları öneriler.

Ramazan ayı bittiğinde, bir aylık oruç tutmanın ardından beslenme konusunda kendimizi psikolojik olarak rahatlatmak ve ödüllendirmek için yeme alışkanlıklarımızı farklılaştırdığımız bir gerçek. Bayram süresince fazla yemek yeme eğilimine engel olmak fakat aynı zamanda beslenme ihtiyacını ve biraz da isteklerimizi karşılamak için öğünleri küçük porsiyonlar halinde ve sık sık olacak şekle getirmek yararlı olacaktır. Ramazan süresince düzeni değişen ve yavaşlayan metabolizmayı eski haline getirmek az ama sık yiyerek, bir de bol bol egzersiz yaparak mümkündür.

Uzmanlar, bayram ziyaretleri sırasında ikram edilen yüksek kalorili yiyeceklerin tüketilmesi esnasında dikkatli olmak gerektiğini belirtiyor. Yüksek kalorili yiyecekler kolayca kilo almayı ve şişmanlamayı kolaylaştırdığı için mümkün olduğunca uzak durulması gerekiyor.

Bayram boyunca unutulmaması gereken en önemli konu ise şüphesiz su tüketimidir. Sıcaklarda bir kural haline gelmesi gereken günlük en az 8 bardak su tüketiminin bayram boyunca da uygulanması gerekiyor.
Öğünlerinizi planlayın

Ramazan Bayramı ziyaretlerinde yapılan ikramlara hayır demenin pek mümkün olmadığı dikkate alınarak önlemi baştan almakta fayda var.

Günün sabahında 1 kâse yoğurt, beraberinde 1 adet mevsim meyvesi ve 3-4 tane bademle kahvaltı yapmak yeterli olur.

Öğle yemeği için; etli, peynirli veya tavuklu bir salata ile bir bardak ayran içmek öğle yemeği için ideal bir menüdür.

Öğleden sonraki ziyaretlerde de ikram edilen yiyeceklerden 4 dilim baklava, 3 dilim börek, iki dilim kek yerine; mümkünse 1 porsiyon sütlü tatlı, 1 dilim börek ve 1 ince dilim kek tercih edilebilir. Bu ziyaretlerde tüketilen tatlı miktarlarının da günde iki porsiyonu geçmemesine özen gösterilmelidir.

Gün içinde tüketilen ikramlardan sonra akşam yemeğini az yemek de bir diğer kural olmalıdır. 5-6 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği ile 1 kâse cacık ve 1 porsiyon meyve yemek akşam öğünü için yeterli olacaktır.
Kronik hastalığı olanlar ölçüsüz beslenmemeli

Hamurlu ve şerbetli tatlıların, yapımı esnasında çok fazla miktarlarda yağ, şeker ve un kullanıldığı için uzak durulması, bu mümkün değilse minimum düzeyde tüketilmesi gerekir. Ayrıca kolesterol dengesini koruyabilmek için kızartmalardan da uzak durmak gerekir.

İçerdikleri enerji değerleri çok yüksek olan bu yiyecekler, gün içinde birkaç porsiyon tüketildiği zaman bel çevresi genişlemeye neden olacaktır. Bel çevresi genişlemesi ise başta insülin direnci, karaciğer yağlanması, tansiyon yükselmesi gibi metabolik hastalıkların ortaya çıkmasını kolaylaştırır.

Ayrıca bu besinler, kolesterolde ani yükselişlere neden olabileceği için ailede hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol ve diğer kalp-damar hastalıkları olanların, bir de yaşlıların bu durumda hassas davranması ve dikkatli olması gerekir.
Mide rahatsızlıklarının önüne geçin

Bayram ziyaretlerinde ve tatil boyunca hızlı ve fazla miktarlarda yemek yemek gaz, hazımsızlık, mide bulantısı ve mide-bağırsak hastalıkları gibi bazı sağlık sorunlarına yol açacaktır. Bayram gezmelerinde yapılan ikramlarda ikramlıkları tamamen tüketmek yerine tadımlık almak bu tip mide rahatsızlıklarını engellemeyi kolaylaştıracaktır. Aynı zamanda sıvı tüketimini artırarak mide problemlerinin önüne de geçilebilir. Günlük sıvı alım miktarı 2,5 lt. civarında olmalıdır.
Egzersize zaman ayırın

Bayramı ve bayram boyu tatili fırsat bilip günlük aktiviteleri artırmak, hem bayram ziyaretlerinde tüketilen besinlerin üstesinden gelmeyi hem de değişen beslenme düzeninin olumsuz etkilerini azaltmayı kolaylaştıracaktır. Günlük yarım saatlik tempolu yürüyüşler yapmak, mümkünse kısa koşular ve basit egzersizler yaparak vücudun hareketsiz kalması engellenebilir.

Bir yanıt yazın